Szkoła Podstawowa nr 1 im. Jana Pawła II

EK

Prelekcja dla kl. I i II
na temat zdrowego odżywiania i edukacji konsumenckiej w ramach Ogólnopolskiego Programu „Trzymaj formę!”

7 marca 2017 r. (wtorek)

Czym jest edukacja konsumencka?

Edukacja konsumencka polega na nauczaniu umiejętności, postaw i przekazywaniu wiedzy niezbędnej do życia w społeczeństwie konsumpcyjnym.

Wiele osób nie jest świadomych swych zachowań konsumenckich i nie rozumie,
jak i do jakiego stopnia może poprzez nie wpływać na gospodarkę, środowisko
i społeczeństwo.

Zajęcia mają na celu wyposażenie uczniów w  umiejętności potrzebne do bycia świadomymi konsumentami i do rozumienia swej roli jako uczestników systemu gospodarczego, czyli stworzenie lepszego społeczeństwa dla nas wszystkich.

HARMONOGRAM PRELEKCJI:

8:50-9:35
(mała sala gimnastyczna)

kl. I a, I b, I c, I d

9:40-10:25

(mała sala gimnastyczna)

kl. II a, II b, II c, II d

Czytaj więcej: Prelekcja dla kl. I i II nt. zdrowego odżywiania i elementów edukacji konsumenckiej w ramach programu "Trzymaj formę!"

16 grudnia 2016 roku w naszej szkole odbyła się prezentacja projektu edukacyjnego
pt. „Co jedliśmy kiedyś, a co jemy dziś”.
Projekt to m.in. jedno z działań w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj formę!”.


Celem projektu było z
aprezentowanie wiadomości nt. odżywiania się, jego wpływu na nasze zdrowie, porównanie wartości odżywczych produktów spożywanych dawniej i dziś, zachęcenie do zmiany nawyków żywieniowych oraz degustacja potraw przygotowanych przez uczestników. Projekt przygotowali uczniowie z klasy II c. Grupa projektowa na samym początku, przedstawiła prezentację multimedialną dotyczącą zastosowania roślin w kuchni. Następnie z wykorzystaniem różnych technik informacyjnych zostały omówione zasady zdrowego stylu życia, przykłady produktów spożywanych w danych epokach i obecnie oraz został zaprezentowany wywiad z babcią jednej z uczennic. Na podsumowanie uczniowie dowiedzieli się jak prawidłowo nakryć stół na okolicznościowe przyjęcie. Po prezentacji został zorganizowany konkurs m.in. na najlepiej nakryty stół, zwycięzca otrzymał jabłko . Ostatnim punktem projektu był stół z ekologicznymi potrawami. Zaproszeni goście oraz uczniowie mogli spróbować przygotowanych potraw. Praca nad projektem wymagała od uczniów dużego zaangażowania. Mogli oni doskonalić umiejętność pracy w grupie,   obrony własnego zdania na dany temat i chyba najważniejsze, umieć dobrze przekazać uzyskane wiadomości.            

 

Wczytuję ...
 

logo m     logo CyfrowaSzkola    Zagrajmy o sukces    szkola dobrych praktyk sp    szkola dobrych praktyk gim    

 

       dziecko w sieci    sieciaki    dbi    SPR logo      akademia puchatka     

 

     szkola w ruchu      banner patronat                      DEU    logo chd

 

   dobra szkola logo kolor     http://www.bpe.powiat.lublin.pl/       Schule im Wandel logo