Dzień Zdrowego Śniadania

Dzień Zdrowego Śniadania, który obchodzimy 8 listopada, to okazja, by porozmawiać z uczniami o zdrowym odżywianiu a także wspólnie przygotować coś pysznego i zdrowego. To zadanie bardzo spodobało się świetliczakom z klasy II „a” i II „d”. O naszym zdrowiu powinniśmy pamiętać przez cały dzień i systematycznie dostarczać składników, które zagwarantują nam prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego na ten dzień zaplanowaliśmy przyrządzanie przeróżnych sałatek. Uczniowie przynieśli ze sobą wszystkie potrzebne produkty i akcesoria, aby je przyrządzić - według własnego pomysłu - owoce i warzywa, były nawet szaszłyki. Podczas zajęć dzieci wykazały się wiedzą na temat zdrowego odżywiania: zasad, o jakich powinniśmy zawsze pamiętać, dlaczego tak ważne jest ich przestrzeganie oraz jakie składniki i witaminy zawierają poszczególne warzywa i owoce. Na koniec przyszedł czas na konsumpcję – tego dnia wszyscy w 100% uzupełnili swoje zapotrzebowanie na witaminy, a do tego świetnie się bawili.

Zdjęcia>>

Urszula Widelska