8 LISTOPADA - DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza niezbędnej energii. Pamiętajmy o tym codziennie, ponieważ pomijanie porannego posiłku to jeden z częstszych błędów żywieniowych.

Uczniowie klasy 6 „c” realizując kolejne zadanie w ramach innowacji pedagogicznej „Z ekologią na Ty”, zorganizowali Dzień Zdrowego Śniadania. Było to zadanie z modułu  IV- Eko zdrowie.

Na lekcji została omówiona piramida zdrowego żywienia, z której wynika, że największą ilość pożywienia powinny stanowić warzywa i owoce. Zawierają one wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po omówieniu piramidy uczniowie przygotowali smaczne, a przede wszystkim zdrowe kanapki. Głównym ich składnikiem było pełnoziarniste pieczywo, chuda wędlina oraz duża ilość warzyw: pomidory, papryka, rzodkiewka, sałata, ogórek oraz szczypior.

Finałem zajęć było spożycie przygotowanych przez uczniów kanapek.

Tego dnia na naszych zajęciach było smacznie, zdrowo i kolorowo.

Zdjęcia>>

Aneta Żydek